FESTŐI TALÁLKOZÁSOK

Melankolikus portrék, avagy Montparnasse hercegének búcsúja

Az ezerkilencszázhuszas években „Montparnasse hercege”, Jules Pascin sok képet festett kedveséről, Lucy Krohgról. Bár nem Lucy volt egyetlen tárgya festészete e korszakának, az asszony jellegzetes bubi- vagy apródfrizurája és kis hegyes orra alapján könnyen felismerhető a képeken. Az életrajzi adatok szerint Pascin elementárisan vonzódott Lucy iránt, ugyanakkor az asszony szomorú arca, időnként szorongó testtartása arra… Tovább »

Lázadás alkohollal, szerelemmel és száguldással, avagy az utolsó festmény – Jackson Pollock és Ruth Kligman

A múlt század kilencvenes éveiben az amerikai művészeti élet egyik szenzációja egy vitatott eredetű festmény nyilvánosságra kerülése volt. A Piros, fekete és ezüst című képet (1956) – Ruth Kligman festőnő, a kép tulajdonosa szerint – a huszadik század egyik legmeghatározóbb amerikai művésze, Jackson Pollock készítette nem sokkal halála előtt. Ruth Kligman, aki nemcsak, és főleg… Tovább »

A mindent feláldozó Kókuszdió, avagy a szemfényvesztés magasiskolája

Modigliani elsőszámú múzsája, Jeanne Hébuterne a modellje annak a portrénak, amely 1918-ban készült. Az 1917 és 1919 között Jeanne-ról készült portrésorozatból ez a festmény ábrázolja legérzelmesebben a tragikus sorsú festőnövendéket, a Montparnasse „Kókuszdióját”. A Modigliani által „egyetlen szerelmemnek” aposztrofált leánnyal akkor ismerkedett meg a festő, amikor alkotói lendülete a csúcsponton volt. Beatrice Hastings angol költőnő… Tovább »

Vulkánkitörések Bohémiában, avagy egy szemérmes festő tobzódásai

Amadeo Modigliani Ülő akt című, 1916-ban készült képének címe nem jelöli, ki a festő modellje. Mintha nem lenne fontos. Ez a személytelenség egyébként is jellemző Modiglianira; meglepően kevés erőfeszítést tesz, hogy modelljei érzelmileg közel kerüljenek a nézőhöz. Személytelensége felfogható egyfajta szemérmességnek is: igyekszik minél kevesebbet elárulni életének személyes motívumairól. De ha végignézünk legfontosabb alkotó periódusának… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!