FESTŐI TALÁLKOZÁSOK

Festői lázadás az apa ellen, avagy a megfenyített Jézus

Max Ernst 1926-ban festette meg A szűz megfenyíti a kisded Jézust három tanú, André Breton, Paul Éluard és Max Ernst jelenlétében című híres képét, és ezzel végérvényesen lezárt egy korszakot: apja elleni lázadását. A képen a keresztény mitológia egyik leggyengédebben megformált nőalakja, Szűz Mária erőszakos hevületében kiporolja ölében fekvő gyermeke, Jézus fenekét. Eközben a háttérben… Tovább »

Kiűzetés a paradicsomból, avagy a lázadó vadóc mélyrepülése

Leonora Carrington angol festő Max Ernst portréja című festménye (1939) az északi sarkra repíti a nézőt. A kép hátterében jéghegycsúcsok között jéggé fagyott ló látható – Leonora kedvenc állata –, az előtérben pedig Max Ernst őszfejű, békés alakja magasodik, sajátos állatemberré transzformálva; csaknem mosolygós arca éles ellentétben van a fagyos tájjal. A kép megfestésének ideje… Tovább »

Casanovai fordulat, avagy egy zord neveltetésű asszony titkai

Dorothea Tanning (1910-2012) Születésnap című képéről (1942) a nézőnek az jut az eszébe, hogy egy nő kétszer születik meg. Másodszor akkor, amikor megtalálja a férfit. A szép fiatal harminckét éves asszony büszke, öntudatos arca azt sugallja, hogy köszöni, jól van, megáll a lábán, számára a férfi nem arra való, hogy támaszt nyújtson vagy megvédje őt,… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!